Quantcast
Channel: Cristina-Ancuța POCORA » someri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

CIFRELE DOMNULUI PONTA – declarația mea politică săptămânală

$
0
0

Peste 40% șomajul real în rândul tinerilor!

Susțin tinerii, nu baronii!

 

Victor Ponta vorbește mult. Peste tot, de la televiziuni, la mediul online. Vorbește despre toate și despre nimic, în același timp.

(declaratia politica sustinuta in Camera Deputatilor)

Dar Victor Ponta nu vrea să avem un dialog. Nu vrea să vorbim și noi. Nu vrea să vorbim despre cifrele guvernării sale, nu vrea să vorbim despre viața oamenilor și nu vrea să vorbim despre programul său. Nu vrea, pentru că nu are un program și pentru că nu îl interesează viitorul României. Singurele lucruri care îl atrag și în care își folosește toată energia sunt legate de câștigarea puterii totale și de punerea României la dispoziția baronilor și a șmecherilor corupți pe care dorește să-i grațieze.

Noi trebuie să vorbim, însă, despre aceste cifre, despre aceste realități. Trebuie să le discutăm, să le dezbatem și să propunem măsuri. Pentru că, de la aceste cifre, trebuie pornită orice discuție despre viitorul Președinte al României! Trebuie să vorbim despre aceste cifre pentru că, dacă nu o facem, nu vom avea viitor!

Absența politicilor publice în guvernarea PSD și a lui Victor Ponta, pe orice domeniu, produce efecte negative, pe termen mediu și lung, în rândul cetăţenilor acestei ţări, consider că este oportun ca, săptămânal, să vin în faţa dumneavostră pentru a prezenta, printr-o declaraţie politică, cifrele şi statisticile României reale.

În cadrul acestui demers parlamentar, doresc să trag un semnal de alarmă asupra lipsei de respect a guvenului Ponta față de tineri, angajaţi, copii, familie, pensionari, bolnavi, guvern Ponta care are 0 măsuri reale pentru protejarea acestor clase sociale.

 

IMG_20140909_092931 IMG_20140909_094405#1 photo 1

Peste 40% șomajul real în rândul tinerilor!

Subiectul pe care doresc să-l abordez în acestă săptămână este legat de rata şomajului în rândul tinerilor şi nemulţumirile pe care care aceştia le au în legătură cu lipsa de respect şi dezinteresul pe care guvernanţii îl afişează când vine vorba despre ei, indiferent de profesie sau gradul de pregătire al acestora.

Din cauza lipsei de politici pentru acestă categorie, prea mulţi dintre tinerii români părăsesc ţara alegând un viitor în orice alt loc, mai puţin acasă. Mult prea mulţi dintre tinerii români aleg negarea realităţii înconjuratoare refugiindu-se în negura consumului de alcool, sau droguri. Visele, idealurile, speranţele lor se frâng cu dureri mai mari şi lasă cicatrici adânci din cauza lipsei de interes a celor responsabili de soarta lor.

V-aţi asumat, domnilor guvernanţi, integrarea tinerilor pe piaţa muncii prin dezvoltarea de politici care să asigure un nivel ridicat de creştere şi de ocupare durabilă a forţei de muncă. V-aţi asumat, de asemenea, crearea unui cadru instituţional stimulativ, un mediu economic necesar creării de locuri de muncă şi reducerea ratei şomajului sub 5%, comparativ cu nivelul anului 2008.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat!

Avem tot mai mulţi şomeri tineri!

Astfel, dacă rata şomajului în rândul tinerilor din țările OECD a ajuns la 15,7%, iar în țările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014, cu mici variații în ambele cazuri față de anul anterior, în România, deși, anul trecut, rata șomajului în rândul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%. Mai mare ca media europeană.

În concluzie, peste un sfert dintre românii care au rămas fără un loc de muncă au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Aşa arată datele Institutului Naţional de Statistică, iar cei mai mulţi dintre aceştia provin din mediul urban.

25,7% sunt statistici, cifrele cunoscute, cifrele celor înregistrați. Dar, după aceste cifre, este un mare hău!

Când vorbim de România reală, nu România de la televizor prezentată de Victor Ponta, la șomajul statistic, se adaugă, conform diferitelor studii si anchete, cei inactivi, cei care au ieșit de sub incidența oricărei înregistrări statistice sau care nu au fost niciodată.

Circa 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se află în situația de inactivitate, adică nu figurează ca șomeri, nu primesc nici un fel de asistență pentru integrare în muncă și nu sunt vizați de politicile active.

Mai grav decât atât este faptul că 94,3% dintre tinerii aflați în inactivitate nu caută un loc de muncă și nu ar fi dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un loc de muncă, probabil din cauza nivelului extrem de scăzut de salarizare oferită.

Diferenţa față de Uniunea Europeană rămâne la fel de mare şi când vine vorba despre ocuparea locurilor de muncă. În România, tinerii sub 24 de ani depăşesc cu greu 20 la sută, în timp ce trei sferturi dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani ocupă un loc de muncă.

Datele plasează România ca fiind ţara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri.

Toate acestea demonstrează lipsa de viziune în conturarea unor politici pentru tineret eficiente.

Nu aţi întreprins nimic, domnilor guvernanţi, pentru stimularea spiritului de iniţiativă economică al tinerilor şi pentru protejarea intereselor acestora într-un mediu economic fragil. Din acestă cauză, aţi reuşit să transformaţi acestă categorie în asistaţi sociali!

Este ruşinos, doamnă ministru Rovana Plumb, că sub mandatul dumneavoastă cifrele demonstează lipsa de interes pentru această categorie, aş spune cea mai importantă în ceea ce priveşte viitorul României. Din acest motiv, alegerea tinerilor de a pleca către state care ştiu să le respecte drepturile obţinute, nu ne mai miră. Acestă decizie se fundamentează pe încălcarea repetată a contractului social pe care statul îl are cu cetăţenii săi.

Veţi promite mult, domnule Ponta, în perioada următoare, dat fiind că vine o campanie grea pe care speraţi să o câştigaţi! Vrem să vedem, însă, şi fapte care să ajute categoriile socio-profesionale, măsuri cu adevărat benefice pentru oameni şi care să nu aibă legătură cu interesul dumneavoastră electoral și cu legalizarea de metode care să încurajeze frauda electorală.

Cred, stimaţi colegi, că se impune o intervenţie rapidă, în care măsurile din sfera educaţiei şi formării profesionale să fie secondate de unele în aria ocupaţională. Cred că generarea unor politici bune pentru tineret este mai importantă ca niciodată, starea de ineficienţă impusă de guvernul Ponta ducând într-un imobilitate dăunătoare.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images